JÄLLE LAUPÄEV, JÄLLE KRUVIMINE

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Just siis kui ma olin kirjutamas sinu eelmise loo kommentaari, et tegelikult pole Epp viimasel ajal väga palju oma igapäeva elu kajastanud, nii et rohkem vahetame mõtteid igasuguste muude asjade üle. 🙂
    Aga ma mõtlesin, et kas tõesti ei anna nende itaalia mammadega kuidagi selgeks teha, et sinu kodu on ikkagi sinu kodu ja ämmad võivad omal seinu värvida kui tahtmine tuleb? Huvitav, kuidas temaga enesekehtestamise tehnika toimiks… Igatahes jõudu sulle nendeks kaheks päevaks, Epp.

  2. Ja kruvimine on tegelikult imelihtne. Kõik mida sa tegema pead on ettevaatlikult kruvi õiges paigas kinni hoidma ja siis drelli kindlalt käes hoidma ja siis vajutama nuppu ja kruvi lähebki seina. Kui läheb. Ma arvan, et sa Epp pead seda millalgi proovima. Mina küll ei kannata kellegi järel oodata, aga ma olen ilmselt ka palju kannatamatum kui sina 🙂

  3. Oi, kuidas ma ka ‘powernap’i teha tahaksin vahest, aga olen samuti sunnitud kohvitante rolli. Pildid haamerdan ka seinale ise, aga kruvisid pole keeranud. Selle kruvikeeramisega on nii, et hoovõtt on suur jah, ja siis mina assisteerin. Nende lapsekindlate lukkudega aga on tõesti pusimist palju… Aga kas pole tõsi see, et võtame need soorollid ikka nii suures osas oma lapsepõlvekodudest kaasa, tahame või ei. Muidugi need võivad teiseneda läbi kogemuste ja elu.

  4. Ui ma ei või, ma nii hirnusin naerda

    Kusjuures ma olen kohhhutavalt Justini moodi.

    Aga kruvimine on lihtne, täpselt nagu Moonika ütleb. Võta ja proovi.

    Kõigepealt pead jagama, kuidas drelli otsikut vahetada. Vanematel on selleks spetsvõti, uuematel võtad kinni ja keerad. (Otsik on see, mis kruvi ristpeaga otsa sisse pannakse)

    Siis on drelli käepideme küljes klahv mis selle pöörlema paneb. Selle küljes pisike nupp, mis regulerib kiirust. Vali suht aeglane kiirus.

    Nüüd pane kruvi terav ots vastu seina ja hoia sellest vasaku käega. Parema käega pane drelli otsik kruvipeasse ja vajuta drell käima. Peale suru mitte väga kõvasti. Kui kruvi ei taha sisse minna, siis suru vähe kõvemini, aga vahetult enne lõppu suru hästi nõrgalt, muidu kimad läbi seina.

    Iseasi, kui teil on kipsseinad. Siis peab Justin cyprocidüüblid panema. A see on ka maru lihtne.

    Ja üldiselt ei ole väga hea, kui sa kannatlikult kõik oma armsa Giustino eest ära teed.

    Mees vajab raskustega võitlemise tunnet, et end mehena ja mojona tunda.

  5. Mul oli eelmine elukaaslane selline, kes nn. meestetöid tegi kodus ainult esimesel aastal. Pärast läks ta mugavaks ja enamuse ajast lamas telekat vaadates diivanil. Ja mina mõtlesin, kas teha ise ära need tööd, mida tema nagu peaks tegema – kinnitama köögilambi kupli nii, et see enam alla ei kukuks, kruvima korterinumbri uksele jne. – väikesed tööd, millega ma saaks ise hästi hakkama, aga tegelikult võiks ju mees neid teha. Ja mõtlesin välja, et kui mina teeks need tööd ise ära, siis koju tulles mu mees tunneks ennast äkki alandatuna (mehed, kas te tunneks ennast alandatuna, kui naine kruviks ja puuriks ise asju paika?). Ma nimelt kujutasin ette, et kui minul ei tuleks kuidagi vaimu peale,et oma mehe pükse lühemaks õmmelda ja ühel päeval koju tulles leiaksin mehe õmblusmasina tagant nn. minu tööd tegemas, siis mul tuleks suur süütunne ja häbi peale.
    Ja nii need meeste tööd meil tegemata jäidki. Kui lahku läksime, kruvisin esimese asjana korterinumbrid paika.
    Nüüd on mul õnneks TPI-st tulnud mees, kes kruvib 🙂

  6. Hm, lugesin oma eelmise kommentaari üle ja mõtlesin, et selle jutu peale Epp arvab nüüd, et pean Justinit sellepärast vähem meheks, et ta pole TPI-s käinud. Tegelikult ma arvan, et Justin on Epule ja Martale väga hea mees ja isa. Eks meil kõigil on töid, mida me nagu peaks soorollide jaotuse järgi tegema, aga mida meile tegelikult teha ei meeldi. Ja ma ei tea täpselt, kuidas kodus nende tööde jagamine välja peaks nägema. Et kumbagil poleks paha tunne. Teisega rääkimine muidugi aitab, aga rääkimine on teooria – praktikas võib teistsugune tunne peale tulla.

  7. Enne kui kruviga mõne esindusliku kapi kallale minna, võib ju mõne lauajupi peal harjutada. Samuti on siledama pinna puhul kasulik väikese naelaga väike auk ette lüüa, et kruvi pärast otse läheks. Naelalöömine oli ju selge 🙂

  8. Tegelt ei ole TPI haridust vaja, et trelliga kruvi seina keerata. See on isegi lihtsam kui haamriga naela seina löömine. Kruvi ei lähe kõveraks ja möödasihtimine on ka praktiliselt võimatu.

  9. Naerda sai palju:)
    Kuigi minu mees on meile terve maja ise valmis ehitanud, on nüüd ikka nii, et kõiksugu pisiparandused on minu teha. Tema teeb ka oma power napi (kuigi on täiseestlane, aga kui ta on väsinud, siis on ta väsinud ja miski ei pane teda enam liigutama). Haamrikesega on toksitud küll ja küll, aga nagu eelpool kirjutajad on nentinud, et uudishimu trelli haarata on suur küll, jääb ikka see miski puudu, et seda lõpuni ära teha. Trellitööd ootavad siis meil juba mitu kood oma järjekorda, kuni mehel tuhin lõpuks peale tuleb.

  10. Hahaha ka minu siciliano istub oma vabad hetked arvutis muusika seltsis. Ning sinna ta ka vahest suigatab.Selline aeglane ja rahulik, ning praktilisteks asjadeks on alati aega küllalt.

  11. TO SIIRI

    Tead, minu meelest on siin probleem hariduses. Poistele kasvab sisse arusaam, et tüdrukud ei mängi vutti ja tüsdrukutele, et poisid ei oska kududa.

    Maailmas on juba päris palju koole, kus lapsi õpetatakse tegema kõike: meil näiteks tüdruk on puutöös päris kibe käsi. Poiss aga kududa ei oska, selleks ajaks kui tema kooli jõudis, oli kool juba kurssi vahetanud. A ta on päris hea kokkaja.

    Ja mul on muide mitu head sõpra, kes on ise päris head kibekäpad, aga kasutavad kodus meistrimehi, ütlevad, et mina teen hästi seda, mida mina oskan, ja ostan sisse teenust neilt, kes oma asja häti oskavad.

    Mulle omale meeldib küll väga uute asjade tegemist õppida. Aga jube kaua võib aega võtta, enne kui näiteks lambikupli tagasi panen või mingid plaadid seina või riiuli.

    Ja naisterahvas võiks tõesti elementaarseid meestetöid vallata, pole seal keerulist midagi. A minu naine näiteks ei oska isegi puid teha. Samas mu ämm raius puid ja saagis kui vaja, nigu elektrijänes, ka siis kui ta juba 75 oli.

    Kama, mulle on mu naine ikka maru armas

  12. Epp, sellel trellil on spets võti otsikute vahetamiseks ja see on käes tiba ettearvamatu. Ole ettevaatlik ja harjuta enne paari kruviga. Aga isegi tited õpivad (5-6sed) trelliga kruvimise ära, saati nüüd sina

    Jõudu

  13. Minul oli 6nneks väiksena vanaisa, kes k6ike tegema 6petas. Nii need päevad ehitades möödusid ja naeltega enam probleemi pole. Aga trelli kardan. Lihtsalt. Nii et tegemata tööd ootavad ka siin tegemist, kusjuures nii meeste kui ka naistetööd… mees on töönarkomaan, mina elan-töötan mujal ja tulen siia puhkama ja ausalt – me oleme m6lemad parajalt laisad ka. 😀

  14. mul läks enne ikka väike kogus neid, aga olid vist ka viletsamat sorti kruvid, pehmed sellised. Aga muidu on tore tegevus, nagu paljud “meestetegevused”- puutöö, keevitamine jne. Õppinud manuaalina võin kinnitada. See, kes mida kodus teeb, on kokkuleppe küsimus mu meelest. Teeb see kellele meeldib, istub.

  15. Küll on mõnus, kui ei ole soorollidest kammitsetud 🙂 Ma arvan, et ma olen selle suures osas kodunt kaasa saanud. Ema ei tee neid asju, mida isa teeb, aga isa on küll neid asju teinud, mida traditsiooniliselt naistetööks peetakse. Nagu näiteks õmblemine (isa parandab ise oma asju, või õmbleb uut katet diivanile) või tikkimine (kunagi nad koos tegid ühe ilusa kassipildi) ja süüa oskab ka teha. Mulle meeldib ka uusi asju õppida. Ehk siis võtta lihtsalt kätte ja teha midagi. Mul nüüd vanematekodus tegelikult seisab üks projekt, ühe vanaaegse diivani restaureerimine. Või kostüümi õmblemine, mis on üks paras tükk tööd, aga kui tähelepanelikult teed, siis imelihtne. Rääkimata nendest nö meeste töödest, mis on tegelikult kõik imelihtsad, kui just rohkem jõudu ei vaja kui mul on. 🙂

  16. muideks, kas keegi seletaks mulle ää, mis vahe on Powernap il ja daydreaming ul. Kas üks on ameerika ja teine anglomaailma termin?

    Teie tänulik powernäppija
    A

  17. Meil teen mina alti kõik tööd trelliga. Olen alati teinud, sest see on mõnus töö. Kui mul trell katki läks, siis mees ostis mulle kohe uue ja ukhe trelli ;-). Kindlatsi ei saaks ma jätta seda mehe peale. Tal ei ole üldse tahtmist ja siis ta lükkab seda edasi ja mina peaksin siis näägutama, et tee ära, aga seda ma kindlasti ei viitsi teha. Ka panen ma mööbli alati kokku. Olen ikka konstruktoreid armastanud, aga mehe oskused on selles vallas nõrgad. Ehitan ka suvilat – see on minu lemmik hobi, minu kirg. Mind absoluutselt soorollid ei kammitse. Ma kindlasti ei salliks meest, keda kammitseks ja kes tahaks minu eest suvilat ehitada. Mis siis mina peaks tegema? Tore on tõdeda, et kui alles alustasin ehitust, siis ehitusmehed ikka imestasid, et kas siis meest ei ole jne., aga paari viimase aastaga on Eestis olukord tunduvalt paranenud ja imestajaid, et miks naine seda teeb on vähem.
    Juba praegu ootan kannatamatult kevadet, et alustada ehitustöödega. Tänavu plaanin teist korrust, terrassi ja ahju ;-).

  18. Daydreaming pole minu arust üldse magamisega seotud termin…vaatasin just sõnaraamatust järgi. see on rohkem nagu unelemine ehk siis unistamine. Collins Dictionary ütleb järgmist: NOUN 1. a pleasant dreamlike fantasy indulged in while awake; idle reverie. 2. a pleasant scheme or wish that is unlikely to be fulfilled; pipe dream. VERB 3. to have daydreams; indulge in idle fantasy.
    Power nap on sama sõnaraamatu järgi: a short sleep taken during the working day with the intention of improving the quality of work later in the day.

  19. Kruvimise keerukus sõltub sellest, mis materjali sisse neid keerata. Betoonseina ja puidu vahel on suur vahe. Aga enam-vähem alati tasub kruvile puuriga peenike auk ette teha: võtad mõne peenema puuri (4mm ntx) ja teed 1/2 .. 2/3 kruvi sügavusest augu ette. Kergem keerata, läheb otsem ja üldse igati parem.

    Naelaga augu ettetegemine on sama asja palju ebakindlam variant.

    Kruvi ennast võib väga edukalt ka tavalise kruvikeerajaga keerata. Mootoriga drelli on siis vaja, kui kruvisid on palju ja nad on pikad. Drell olgu pigem puurimise, mitte kruvimise jaoks!

  20. a mina lähen panen nüüd lapse magama ja siis hakkan roostes veefiltreid puhastama… eelmine kord tähendas nende kättesaamine umbes kahte tundi müramist 🙂 kes teil peres santehnilised tööd ära teeb? John? 🙂

  21. Trellpuurid on lahedad. Päriselt ka. Kui nõksu kätte saad, hakkab meeldima. Ja siis hakkad tahtma höövlit ja traatharja ja lihvimismasinat ja…

    😉

    Jah, siin räägib täiega emantsipeerunud naine 😛

  22. Ohoo, kui palju praktilisi nõuandeid, suur tänu (eks näis, kas hakkan neid nippe ka kasutama).

    Kaurile – toruprobleemide asjus tuleb kohale ikka torujüri (plumber). Aga sinu jutu põhjal tekib mul küsimus Mis vahe on puurimisel ja kruvimisel?
    Ja veel – mis vahe on mutril ja kruvil?
    😉

    Andrile – mina olen meie peres see, kes harrastab daydreamingut (“Oo, võtaks selle maakaardi ette ja plaaniks, kui me läheks järgmisel suvel rongireisile, mis linnadesse sa tahaks minna…?) ja Giustino see, kes harrastab powernapi (“Ma lähen tukun veidi, siis töötan edasi.”)

  23. Kruvi – screw – ühest otsast terav keermestatud jublakas, mida kruvitakse otse seina vms sisse. http://en.wikipedia.org/wiki/Screw

    Polt – bolt – sama, aga ilma terava otsata; s.t. teda ei keerata mitte “seina sisse”, vaid teda hoiab teiselt poolt kinni mutter või mingi muu keermestatud asi. http://www.gizmology.net/images/bolt.gif

    Mutter – nut – enamasti kuuekandiline jublakas, mis keeratakse poldi otsa. http://en.wikipedia.org/wiki/Nut_(hardware)

    Tihtipeale öeldakse ka väiksema poldi kohta “kruvi”, nii et need sõnad lähevad tihti segi. Aga mutter on ikka hoopis teine asi. Süna tuleb saksa keelest ja ma oletan, et ta tähendab liite “emast” ehk auguga poolt. Kontrollida ei saa, ei VÕS ega ÕS ega EE ega seletussõnaraamat ei anna algset tähendust.

  24. Viimane viide peab olema “http://en.wikipedia.org/wiki/Nut_(hardware)”, aga wordpress lõikab selle katki.

    Kruvimine – kruvi-poldi-mutri kuhugi sisse või välja või peale keeramine.

    Puurimine – millessegi puuri abil AUGU tegemine.

    Puur ongi inglise keeles “drill”. See, et moodsamate puuride otsa saab ka kruvikeeraja otsiku kinnitada ja seeläbi kruvisid seina keerata, on lihtsalt mugavusevärk.

  25. Ma olen ka harjunud siiani ise kõoksugu töid tegema, hädaga isegi ühendasin vanas kohas elektrijuhtmeid. Aga uus mees muudkui targutab, et ma keeran valet kruvi vale kruvikeerajaga jne, niisiis jätan tööd enamasti talle. Ta on ses osas tehniliselt imeosav, aga thti ei vaata, kuidas asjad välja näevad. Tahtsin lõuna ajal panna õueväravale uue metallist jubina, mille taha värav kinni jääb, sest eelmine detail oli ära paindunud ja ei pidanud väravat kinni. Nüüd mul ongi värava küljes uhiuus läikiv metallist nurgik, perfektselt kruvitud, aga nii sita koha peale, et värav küll kinni ei seisa. Ilmselt pean nüüd uuesti momenti passima ja siiski minema ise selle nurga õige koha peale kruvima.

  26. keelenõuandla:
    K: Kumb on õige: trell või drell?
    V: Mõlemad on õiged: trell tähendab puuri ja drell riidesorti.

    Aga kruvide seinakeeramiseks on kõige parem vahend akutrell. Kui on korralikud kruvid, siis ei kulu rist maha. Kruvile augu ettepuurimine on jah hea nipp, lisaks kergendab ka kruvi sissekeeramist näiteks see kui kruvi eelnevalt seebi või muu kättejuhutuva asjaga sisse määrida.

  27. Mu naine palus siin ära trükkida õiendi

    ÕIEND

    Käesolevaga teatab Tiina Ervaldi abikaasa Andry Ervald, et tema poolt kusagil eespool esitatud väide nagu ei armastaks tema naine Tiina Ervald puid lõhkuda, absoluutselt tõele.

    Andry Ervald
    (kelle selja taga seisab Tiina Ervald naerul näoga, aga taignarulliga)

    Ja aitäh Moonikale, ma arvasin siiamaani, et daydreaming on päeva ajal pikutamine.

    Muide, mu naine sundis täna mind oma laokil riideid kokku korjama üheainsa lühikese lausega, mille ta mulle külmalt naeratades lausus: Minu arvates, sina kallis, ei ole ju üles kasvanud itaalia perekonnas.

  28. Mulle mõnikord meeldib kruvida… Eriti va akutrelliga.
    Kord laenutasin ramirendist mingisuguse monster-trelli, mida kutsuti vist elektripiigiks. See oli siukene 20 kilone trellisarnane kolakas, millel käis puuri asemel odaotsa moodi värgindus sisse. Kui päästikut vajutasin ,siis hakkas see ots hirmasamal kombel vibreerima. Eesmärgiks oli vana telliskamina väljalõhkumine selle koletisega. Õnnestus. Kusjuures minu Musi saavutas minust kõrgema moster-trelli operaatori pilotaazhi.
    Tõsine girl-power 🙂

  29. See tuletab mulle meelde, kuidas mina oma vana kodu suure remondi eel ahju ja pliidi välja lõhkusin. Raudkangiga. Väga hea pinget maandav tegevus. Selle tegime sõbraga siis juba katse-eksitusmeetodil selgeks, kui ukse välja vahetasin ja vana kütteks läks. Et kirvega ukse peeneks raiumine maandab pinged. Aga ahjud said lõhutud, keegi naabritest pani Rammsteini kah lõugama, jälle innustus. Igatahes rämpsu koristamine hiljem oli palju vaevarikkam ja võttis rohkem aega kah.
    Kruvimisest oli siin kusagil ennegi juttu. Kruvin küll 🙂

  30. kaurile ja luizele, mis te olete mingid vägivallatsejad vä:D

    tegelt mule omale meeldib ka kangiga taguda
    a siis tuleb koristada seda prahti
    pakkuge kas mulle see ka meeldib

  31. Keegi võiks siin puulõhkumist ka õpetada, kui see nii lihtne tundub olevat, et igaüks võiks hakkama saada. Olen proovinud, aga see kirves tudiseb käes ja … raske on ju! Peab ikka eelnevalt jõudu kätes olema!
    Või on mingi muu nipp?

  32. andry: Kauri kohta ma ei tea, aga mina olen küll praalija. eriti kui mulle raudkang pihku anda. aga koristamine on alati tüütu. mina olen kahjuks koristamismaniakk, sunnin teisi ka sellega tegelema.
    Aga puudelõhkumist ei saa vist kuidagi muud moodi õppida kui tuleb otsast lõhkuma hakata. kirves kätte ja 🙂

  33. puulõhkumisega on ikka jah nii, et hakka aga peale. Raske küll, aga ilmnevad mõned nipid – et kuhu lüüa, et kõige paremini lõhki läheks jne. Siis kui ära õpid polegi nii raske. Aga ununeb küll, pole nagu jalgrattasõit. Ma olen kunagi päris palju lõhkunud, aga vahepeal pikk paus ja kui nüüd suvel proovisin, tundus ikka raske ja andsin töö üle.

  34. Mul on alati kirve suhtes kerge hirm. Vist selle pärast, et inimesed võivad kirvega viga saada. Puid lõhkudes siis, mitte et keegi jookseb kirvega nende suunas. A oluline on omada kindlat aluspinda ehk siis suuremat pakku, mille peale lõhkuda. Ja käed ei tohiks vist tudiseda ka. A ise ma palju lõhkund ei ole. Vist liiga laisk, aga kui vaja, siis peaks hakkama saama küll 🙂

  35. Puude lõhkumise kohta
    – alumine suur pakk peab olema kindlalt paigas
    – lööma pead piki kiudu (ma ei tea, kas see on õige sõna, aga küllap saad aru)
    Nii, nüüd jalad harki, kirves kahe käga kõvasti pihku, tõsta pea kohale ja viruta halu keskele!
    😉

    Muide, ma proovisin eile puurimise järgi. Hakkasuin Giustinot paremini mõistma. Trelli otsing hüppas selle kruvi otsast ära, kogu nägu oli mul tuult ja süda hirmu täis. Teise käega ei saa kruvi kinni ka hoida, sest trell on piisavalt raske ja vibreeriv, vajab kahte kätt.
    Nii et – minu respekt kõigile, kes selle tööga hakkama on saanud!

  36. kui tegu oli kruviga, siis te ikka kruvisite, mitte ei puurinud.

    kahe käega hoitav trell on kruvimiseks ilmselgelt vale riist. vaja on kerget ühe-käe-akutrelli.

    või mine poodi ja osta endale nende elektriliste mänguasjade asemel korralik tavaline kruvikeeraja.

    “süda hirmu täis” – sellest saan ma aru. mina kardan samamoodi ketaslõikurit (relakat). alati, kui kasutan, siis kardan – et läheb käest minema ja lõikab kuhugi sisse ja ma jään oma näppudest ilma.

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar