Gayabieludest Ameerikas

Justini sõber Dave: “See on ju sama, mis oli mõni aastakümme tagasi rasside vaheline abielu! Selle kohta öeldi kah alguses, et selle nimi saab olema partnerlus, sest abielu sõna ei saa sellega rüvetada. Nüüd on rassidevaheline abielu nii tavaline asi.”

…ülejäänu jäi ümber kirjutamata, ehk mõni teine kord, pärast suvepuhkust! 😉

7 mõtet “Gayabieludest Ameerikas

 1. Petka

  Epp, sa oled vist liiga amerikaniseerunud, mitte ükski normaalne inimene Euroopas ei tunne terminit “rassidevaheline abielu”. Mida te seal sellega mõtlete?

 2. Eppppp Postituse autor

  Ma ei oskagi sellisele kergelt solvavale küsimusele vastata (aaaah! mina ja amerikaniseeeerunud!? ;))
  Ok, rassidevaheline abielu on see, kui valge abiellus mustanahalisega. Vaatasin üksvahe Netflixist dokfilme mustade elust enne 1950-60ndaid ja olukorra muutumisest, samuti oli üks huvitav film, mis rääkis olukorrast enne ja pärast orjade vabastamist. See on USA ajalugu, millest palju ei räägita. Kes teab, ehk isegi kunagi kirjutan sellest. Samas ma ei usu, et enamus Eesti lugejaid seda vajaks ja hindaks. Nt kui üritasin juutidest kirjutada, siis tekkis reakstioon, et mis sa neist kirjuatd, miks see meid peaks huvitama.
  Mind ennast huvitab.
  Äkki olengi siis amerikaniseerunud jah. Või kosmopoliidiks muutunud.

  Aga mis Dave ütles tookord, pani mind küll mõtlema. See oli ju alles mõnikümmend aastat tagasi USAs, kui rassidevahelised abielud polnud lubatud! Väga sarnane olukord gay-abielu diskussioonile, tõepoolest.

 3. Petka

  Jah, kummaline, meil siin abielu on abielu. 🙂 Samamoodi kui hommikusöök valgelt taldrikult ja hommikusöök mustalt taldrikult on ikka hommikusöök. Hommikusööke ei lahterdata Euroopas eri kastidesse selle järgi, milliselt taldrikult teda serveeritakse. Inimesed, kes nii teevad on khmm, veidi kummalised, et mitte öelda…. Seoses sellega tahaks tegelikult küsida, et mida peaks tegema näiteks Linford Christie, kui teda USA’s kutsutakse african-american’ks? Kuidas on poliitiliselt korrektne nimetada mustanahalist inimest, kes elab Euroopas? Või siis näiteks Kanadas. Muudki näited muudest rassidest on abiks.

  Muide, mis seadus see oli (mõni link), mis “teil seal” jaapanlasel indiaanlasega abielluda keelas.

  🙂

 4. kristi

  Kuuule aga eri maade tausta kuulda on ikka huvitav, mis siis et meil siin seda pole olnud. Nii et kui aega saad, kirjuta rassidevahelisest abielust ja muust sellisest kah 🙂 India kastisüsteemist loeme ka huviga õpikutest ju ometi..

 5. Lis

  Petka, aga “rahvustevaheline abielu” on eestis terminina olemas küll. Ja siis meil on veel selline termina nagu “segaabielu”, sellesama tähenduses.

  Probleemid on lihtsalt teised ja väiksemas absoluutarvus, aga ega nad olemata ole.

 6. Petka

  Rahvustevaheline on täiesti arusaadav termin – abikaasadel puudub ühine keel, lastel puudub üks emakeel ja nad ei oska ennast identifitseerida, etc, etc. Teatud juhtudel on usuga sama asi, moslem juudiga on veidi problemaatiline, vist. Rassidevaheline ei ole midagi märkimisväärset, eriti veel kui asjast räägitakse USA’s, kus nood mõlema rassi esindajad on 99% juhtudest ise ameeriklased…..

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.