hambajuttu vol 3

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Ju sattusid Tartus kehva arsti otsa. Mina käisin ühe põletikulise hambaga kaks korda arsti juures ja siis oli korras kah. Neid haigeid leidus veelgi, aga üle kahe korra pole küll vaja käia olnud.

  2. Minu venna hambad maksid 13 tuhat dollarit. Ta on siia maani vihane, et ta ei saanud vene riigile kahjun6uet esitada.

    See kuramus sitanikerdis kukkus enne ise kossdi kokku. Ja katkised hambad j2ttis m2lestuseks …

    Endal on natu kergemalt l2inud aga jah … ega ikka eesti arsti juurde ei julgeks minna. Neilt ei saaks miljoneid kahjutasu v2lja n6uda kui nad sulle k2kki teevad. Saadavad su niisama pikalt. USAs on aga karm kord ses suhtes.
    Niisama inimesi ei lollitata.

  3. Elo, ma ei usu, et asi oli ühes arstis – sest alustas mul üks ja ta läks dekreeti talvel, siis sellest ajast kuni varasuveni tegi edasi teine arst. Ma arvan, et see ikka on koolkonna ja valikute (ja olemasolevate riistade jne) teema.
    Ma tean jah, et sina said terveks, ja mul on teisigi sõpru, kes kiirelt terveks saanud on oma hambad. Aga mina, näed, ei saanud. Arst Eestis oli nõutu, eriti kui ma talle meelde tuletasin, kui palju kordi sellel hambal juba rohtu on vahetatud. Ja USAs siis oli arst nõutu, et miks mulle seda maagilist root canalit pole tehtud…

  4. “Root canal” ei saa olla päris sama asi, mis hamba suretamine (no ok, suretamine Eesti moodi) – kui suretamine iseenesest põletikku ei ravi (?) ja edaspidiseid põletikke ei välista ammugi (lihtsalt kuna hammas ise valu ei tunne, siis jõuad arsti juurde kui põletik on juba sügavamale kobinud…vekkvekk..oma kogemus). Tegelikult oleks huvitav teada, et kuidas eesti arstid seda sinuga USAs ette võetud imetoimingut nimetaks.
    Aga tegelikult tõestab su jutt seda, et inimesel-perel peavad olema ikka nn vene moodi tutvused, kelle käest sõltumatut ja objektiivset arvamust saada (ja kes selle eest ka raha ei taha, sest see kipub ikka mõjutama) – tuttavad arstid peavad olema, lemmikloomapidajal tuttav veterinaar, tuttavad juristid…paistab et ka tuttav hambaarst.

  5. Kahju kuulda, et Su hambaravi nii keerukas ja piinarikas on olnud. Samas ei paneks mina seda kõike siiski Eesti hambaarstide küündimatuse arvele. Sa peaksid ju oma teistest meditsiinialastest kogemustest (sünnitus, vaktsineerimised jms) ju teadma, et arstinduses (sh hambaravis) on harva üks ja ÕIGE vastus hädadele. Mulle jääb mulje, et Eesti arst katsetas pigem “pehmemat” lähenemist ja püüdis ravida elusat hammast (võimalik, et just vastukaaluks nõukaaegsele “suretame-ja-tõmbame-välja kirvemeetodile). Ilmselt oleks ta küll võinud oma lähenemise ümber vaadata ja teisi võimalusi sinuga arutada, kui esialgne ravi sinu peal tulemust ei andud, aga see selleks.
    Minule näiteks lajatasid Ameerika hädaabiarstid, kes siin 80ndate lõpus sotsiaal-hoogtööd tegemas käisid esihammastesse kaks hõbeplommi (küll hamba tahaseina, nii et kohe ei paista, aga ikkagi), mille peale kõik siinsed hambaarstid, kelle juurde selle ÕIGE otsingutel sattusin pidid ära minestama.
    Pika jutu mõte aga – nagu kõikide teiste arstidega, tuleb leida hambaarst, kes sulle SOBIB ja kelle meetodid sulle sobivad. Head otsimist.

  6. mina käsin ka ühte vene ajal parandatud hammast aasta otsa parandamas. hambaarst tahtis lausa alguses välja tõmmata, aga kuna ma eriline jänes olen, siis olin nõus parandamisega, aga mitte mingil juhul väljatõmbamisega. see sinu jutt tundus mulle kuidas väga tuttav 🙂 aga minu (eestlasest) hambaarst ka kõrvetas mul midagi suus. kuna mul on selline arst, kes vähe räägib, siis ma eriti teada ei saanud (ega tahtnudki), mis ta seal hamba sees tegi.
    mina peale aastast käimist sain õnneks oma hamba siiski korda.

  7. root canal peaks ju olema meie mõistes juureravi? ja kui see tehtud, pannakse reeglina peale kroon.
    mul tehti seesama root canal eestis juba 2 a tagasi, aga krooni pole veel peale jõudnud panna, kuna ei ole nii kaua eestis viibinud, aga hammas on ilma kroonitagi väga ilusti vastu pidanud. korralik töö! ja märksa märksa odavam kui usas. kui sul just dental plani ei ole seal.
    olles käinud hambaarstide juures nii eestis kui ka usas (elan usas), siis tahaks väga väga vastu vaielda karvasele ja öelda, et korralikud eesti hambakliinikud nooremapoolsete arstidega on väga väga heal tasemel.

  8. Ei ole need Eesti arstid ka nii hullud üldse. Otsi endale korralik arst – küsi tuttavatelt soovitusi ja pole häda midagi. Mulle on tehtud paari aasta eest just samamoodi juureravi nagu sulle tehti Ameerikas ja ma küll ei usu, et see on kehvemini tehtud kui sul.

  9. Mul on samasugused kogemused:))) Eestis kaisin kah hambaid ravimas nii et yhe peale laks kusagil pool aastat voi nii… rohi sisse, rohi valja, rohi sisse, rohi valja…. ja ma toesti ei tea, mida krdit (sorry) nad seal jupsisid. ja sai haiget jne. Kui oma (mitte-Ameerika) mehe poole kolisin, pani ta mulle esimest korda ise hambaarsti aja kinni, sest ma aina lykkasin seda edasi ja ei kuulanud tema kinnitusi kuidas neil on siin head arstid ja valutud meetodid. Nu kaisin ara ja oligi u nii et pool tundi toolis, root canal tehtud, hammas korras. Minu meelest ei ole selles rohuga jamamises mingit loogikat. OK, olgu ta siis leebem variant – aga kui on naha, et leebem variant ei toota, no kaua sa solgutad patsienti? Pigem on pohjuseks, et koikidel arstidel ei ole ehk vajalikku tehnikat ja/voi valjaopet.

  10. Minu tavaline kild sel teemal on, et eestlastel on hambad perses. 🙂

    Pea asi, et autod vägevad on.

    Aga jah, vennal tuli 4 implantaati ja mingi number kroone panna.

    Aga eestis elades sõitis tema üksnes null viiega, nii, et ebaõiglus oli ikka kohutav. Oma katkiste hammaste plaginal vene auto roolis istudes kirus, et millal ta ometi siit kannatuste orust minema saab.

    Aga sai.

    Respekt.

    🙂

  11. Mina soovitan Mart Nirki Küüni hambaravist. Läksin kunagi umbes 10 a tagasi tema juurde oma pooleldi ära murdunud hambaga ja kuna mul ei olnud võimalik tol hetkel krooni lasta panna, ehitas ta lihtsalt sellele hamba mingi täidise vmt-ga üles. See hakkas alles paar aastat tagasi ära vajuma ja lasin panna korraliku krooni. Kõik tema pandud plommid ja ravid on olnud püsivad.

  12. Stomatoloogiasõnastik – http://www.hambaarst.ee/sonastik.php

    Juureravi:

    „Juureravi vajavad hambad, mille hambasäsi (närvid-veresooned) on pöördumatult kahjustunud. Kahjustus on tavaliselt põhjustatud pisikutest, mis on tunginud närviruumi kas sügava hambaaugu või haige igemetasku kaudu. Harvem on see hambatrauma tagajärg. Juureravi eesmärgiks on juurekanalisüsteemi puhastamine haigustekitajatest ning kanalivalendike tihe täitmine takistamaks pisikute tagasitungimist. Tavaliselt puhastatakse ja laiendatakse juurekanalid esimesel visiidil, mille järel asetatakse hambasse antibakteriaalne ravim ja suletakse hambaõõs tihedalt ajutise täidisega. Sõltuvalt hamba juurepõletiku iseloomust võib juureravikuur kesta üks kuni viis viisiiti. Kui ollakse kindel, et juurekanalisüsteem on infektsioonivaba, täidetakse kanalid kummi-laadsest materjalist guttabertsh-tihvtidega ärahoidmaks bakterite kanalisüsteemi tagasi tungimist. Juurekanalite täitmise järel taastatakse hambakroon. Elusa hamba korral tehakse juureravi tuimastuse all. Surnud hamba juureravi valutustamist ei vaja. Lühiajalist valulikkust võib esineda juhul kui juurekanali prepareerimise käigus materjali üle juuretipu tõugatakse.“

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar