Vastan, topeltkodakondsuse teemadel.

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Minu lastel ka topelt kodakontsus. Just tegelesin Eesti passi taotlemisega mais enne reisi Eestisse.
    Sisuliselt pead Eesti saatkonda esitama sünnitunnistuse, kus peal ema ja isa nimi. Juhul kui laps pole Eestis sündinud ja omab välisriigi sünnitunnistust peab see kindlasti olema apostillitud. Paar fotot ja oma pass. Menetlemine võtab vist kuu jagu.
    Meie saime Dariale ühekordse reisidokumendi millega saime siseneda Eestisse ja siis seal taotlesin kiirpassi.

  2. Me ajasime Pauli passi saamiseks paberivargi usas korda ja katte saime Eestist. Sedasi sai ta rahulikult sisse ja seal viibida palju syda lustis 🙂 Teil pole seda apostillitralli vist vaja labi teha selle jaoks, nii et sedavord lihtsam. Ja kui Eestist yles korjata, siis jaab saatmine ja sellega kaasnevad voimalikud sekeldused ara.

  3. Hmm, mina olen aru saanud, et kodakondsuse “vormistamiseks” piisab lapse rahvastikuregistris registreerimisest ja isikukoodi saamisest – väikelastel ju siseriiklikku dokumendikohustust ei ole. Mis saab juhul, kui topeltkodakondsusega beebi peesitab rahumeeli Eestis, USA pass sahtlis ning näiteks politsei teeb jumalteabmispõjusel lauskontrolli?
    Tegelikult võiks ju migraametnikelt järgi uurida…

  4. mulle tundub, et lõik, mis algab “Neid eestlasi, kelle jaoks USAsse sünnitama pääsemine…”, sisaldab alateadlikku rassismi, äraspidist küll, aga ikkagi – nemad vaesekesed… Mehhiko on LadAm kontekstis üsna heal järjel riik ja elatustasemelt Eestiga võrreldav.

    kuidas suhtuksid, kui Eestis oleks USAga sarnane kodakondsusseadus ja üle Setumaa piiri hiiliksid viimasel vindil venelannad, et endale parajal hetkel Võru kiirabi kutsuda ja oma tulevane sedasi EL kodakondsusega varustada?

  5. Ma ei saanud nüüd hästi aru, kelle pihta suunatud mu rassismi nool võiks olla. Mehhiklaste?
    Minule nad väga meeldivad ja igal võimalusel pursin nendega ise siin hispaania keelt, meenutades aegu, kui ise Hispaanias põgualt elutsesin. Ma ei usu, et erilist rassisimi minust leiad.
    Mis ma tahtsin öelda – et Eesti elatustase ja tulevikuperspektiiv on mu meelest niivõrd hea, et ei pea püüdma USAsse sünnitama tulla.
    Ma ei ole Mehhikos käinud ega ole ma ka supergeenius majandusteadlane (ega ole ka mahti praegu netist SKTsid otsima hakata) – mul on mulje, et Mehhiko elujärg on kehvem. Et ma saan nende käitumisest aru, nad tahavad oma lapsele parimat.
    Küsimus, kuidas suhtuksin – hüpoteetiliselt – läbi metsa Eestisse, Euroopa Liitu sünnitama tulijatesse. Ilmselt samamoodi. Arusaamisega.

  6. Nele kirjutas:
    “Hmm, mina olen aru saanud, et kodakondsuse “vormistamiseks” piisab lapse rahvastikuregistris registreerimisest ja isikukoodi saamisest – väikelastel ju siseriiklikku dokumendikohustust ei ole. Mis saab juhul, kui topeltkodakondsusega beebi peesitab rahumeeli Eestis, USA pass sahtlis ning näiteks politsei teeb jumalteabmispõjusel lauskontrolli?
    Tegelikult võiks ju migraametnikelt järgi uurida…”

    Kodakondsuse tuvastab siiski jah KMA, mitte elanike registriteenistus v politsei vms. St lapsele passi taotlemisel tekib tema isikuandmetesse kirje tema kodakondsuse kohta. (rahvastikuregistrisse tekib lapse sündimise järgsel registrisse kandmisel ka, aga ma ei ole täpselt kursis, mille alusel ja kui kindlalt nad selle panevad, st kui mõlemad vanemad on Eesti kodanikud, siis suure tõenäosusega see märge tuleb, aga kui üks on ja teine ei ole, kas siis jääb esialgu panemata või mis…) Teine probleem on muidugi see, et Marta ei ole ju Eestis sündinud ja kas ja mis asjaolude-dokumentide alusel ta siin registrisse kantakse, on segane, ma ise kipun arvama, et kui esmajoones elanike registriteenistusse minna, siis läheb ta seal arvele kui USA kodanik, sest esitatakse USA sünnitunnistus ja USA pass …

    Aga kui lapsele on juba Eesti passi taotlus sisse antud ja see ka ära otsustatud, saab ta dokumentide vormistamise käigus Eesti isikukoodi ja rahvastikuregistrisse tekib märge tema Eesti kodakondsuse kohta. Ja kui politsei peaks sel hetkel haarangut tulema tegema ( 😉 ), siis on laps registris juba Eesti kodanikuna, mis siis, et tal (veel) Eesti dokumenti ette näidata pole.

    (ma võisin siin nüüd mõne koha peal veidi puusse panna, öine aeg ja puha, aga üldjoontes nii see olema peaks)

    Aga passi kohta – sisulist vahet ei ole, kus Sa, Epp, selle passitaotluse Martale sisse annad, aga (NB!) ära unusta sünnitunnistusele apostilli teha laskmast. Ma _arvan_, et Eestis on see mõnevõrra kiirem ja lihtsam, ei pea saatkonna vastuvõtuaegade vms-ga arvestama, aga oma valik. Eestisse saate ju tema USA passiga kenasti. Ja üksiti saab ka Justinile elamis- ja tööloa taotluse sisse anda 😉

  7. Epp,
    kui lapsuke syndis Eestis, siis on tal ju Eesti synnitunnistus? Selle synnitunnistuse alusel saadki passi teha. Mina tegin ka Eesti saatkonnas, sest me ei elanud Eestis, kui vanem poeg syndis. Tegelikult tegime me meditsiinilise t6endi alusel, mille haiglast saime, algul Eesti synnitunnistuse ja siis passi. Konsul kirtsutas ka nina, et ta heameelega ei n2eks seda, et laps m6lemad kodakondsused saab, aga … ma vastasin, et lapsel on synnij2rgne 6igus saada oma vanemate kodakondsused ja et takistada ei saa EW seda mitte kuidagi…

  8. Igal juhul pole mingit kontrolli tal enne 18ndal eluaastat karta vaja. Seadus on selline, et topelt on lubatud, kuni taisealiseks saamiseni. Kui lapsel on seaduslik oigus ka teise maa kodakondsusele, siis ei ole Eesti vabariigil oigust seda ara votta. Lihtsalt, kui suureks saab siis ise vaatab. Ja ei ole ka motet siis edasi eriti pabistada, sest et saab ka kahega tegelt edasi olla, ei ole spetsiaalseid kodakodsuse likvideerimise ametnikke, kes kaiks kollitamas…

  9. Marta on jah Eestis sündinud ja elanike registrisse ca teisel elunädalal kantud, sellepärast ma olingi üllatunud Eestist lahkudes, kui selgus, et tal polegi Eesti kodakondsust enne, kui ma ise selle kohta avalduse teen.

  10. Ma räägin ka veits oma kogemusi siin siis… Minu tips sündis USAs ja nii poool aastat tagasi käisime pooleks aastaks Eestis. kuna piiril jne öeldi, et ta ju eestlane sünni järgi ja tal pole vaja mingeid erilisi pabereid, siis ei muretsenud muud, kui registreerisin Eestis ta sünni ja muu taolise, aga pass jäi tegemata, kuna ei teadnud, kas võivad olla nii usa kui eesti pass ja eriti ei viitsinud selle pärast muretseda, sest mehe pärast, kes ameeriklane, oli piisavalt jamamist… (abielutunnistusel polnud apostilli ja tema tööandjalt oli vaja veel mingit ekstra kirja vaja)… siis tagasi usasse minnes oli mõni küsimus piirilm, aga kuidas laps oli nii kaua eestis ja polnud passi ega elamisluba… ja siis midagi seal vastasingi, et ei teadnud, et tal seda veel vaja ja siis lihtsalt soovitati soojalt see järgmiseks korraks ikka teha ja muud nagu eriti polnudki… heheheee…. 🙂
    Aga Epp tehke kindlaks, et kõikidel dokumentidel kindlasti apostill ja igast sissetuleku kohta andmed ja dokumendid jne… viimase kuue kuu kohta vist oli…. aastaks neile ei sobinud… kindlasti pidi kuue kuu kohta olema ja täpselt nii nagu nad seda hetkel soovivad… sest iga kora kui mina seda uurisin, oli neil erinev vastus selle koha… pealegi oli erinev vastus veel igal inimesel kellega sealt rääkisin…. oi, kui väsinud ma lõpuks sellest olin… pool sealoleku aega läks lõpuks seal ametite vahet jooksmise nurja… mis mind kurjaks tegi… tundus pea sama hull seee paberimajandus, kui siin usas…. siingi mul sellest tüdimus olnud…. aga hetkel see kõik selja taga! 🙂 teile aga edu kõigega! 🙂

  11. Niipalju kui ma aru saan, ei ole Martale Eestis sünnitunnistust tehtud? Või sain ma valesti aru.
    Mul tekkis ka üks eraldi küsimus. Kui sa sellele juba varem vastand ei ole, siis…
    Mida Marta Eestisse kolimisest arvab? Kuidas seda selleks ajaks juba kolmeaastasega arutada või kui palju üldse. Ses mõttes, et kindlasti paneb ta tähele elumuutusi, aga kui näiteks tema on hoopis kolimise vastu, mis siis? Jäätegi Ameerikasse?

  12. Küsimus Annelile. Kirjutad:

    “Aga tehke kindlaks, et kõikidel dokumentidel kindlasti apostill ja igast sissetuleku kohta andmed ja dokumendid jne… viimase kuue kuu kohta vist oli…. aastaks neile ei sobinud… kindlasti pidi kuue kuu kohta olema ja täpselt nii nagu nad seda hetkel soovivad… ”

    Mida te taotlesite? Abikaasa elamis-ja tööluba? Kas selleks nõuab Eesti KMA ka USA sissetulekute apostiilidega andmeid?
    Mul on nagu meeles, et me saime Justinile esimest korda elamisloa ainult meie abielutunnistuse alusel ja polnud midagi muud vajagi. (aga tal tööluba ka ei olnud vaja, töötas vabakutselisena) Ahjaa, abielutunnistus on meil ka Eesti oma 😉 Võibolla seepärast pääsesime minimaalse asjaajamisega, ta käis KMA büroos kaks korda: pabereid viimas ja ID-kaarti kätte saamas.


    Küsimus laiale ringile: kas me saame hakata Justini elamis- ja tööluba ka New Yorgis ajama? Mis asutuses? Või netitsi otse Eestiga? On kellelgi kogemusi?
    Ega meil vist pole väga vaja tegelikult, pigem ajaks jälle Eestis, aga huvi pärast siiski küsiks.

    Luizele. Martal on Eesti sünnitunnistus küll. Aga vat see ei anna kodakondsust. Seda ma räägingi. Minu sellekohane avaldus annab talle kodakondsuse.
    Ma loodan, et räägin õigetes terminites…
    Igatahes, riigist välja minnes on igal lapsel vaja passi. Ja kui minu lapsel on USA pass, siis on ta Eesti piiril USA kodanik. Ning Eesti kodaniku õigused (näiteks piiramatult riigis viibida) laienevad talle juhul, kui ta reisib Eesti passiga.
    Tulevikus hakkab siis nii olema, et Eesti piiril on tal üks pass, siis lendame üle ookeani ja võtame taskust talle teise, USA passi.

    Luizele veel. Marta lemmikjutt on “Kaugel, kaugel maal elab väike tüdruk. Tal on valged juuksed ja sinised silmad ja ta nimi on Simona…” Ja siis läheb jutt edasi, kuidas Marta läheb Simona juurde ja mis nad seal siis teevad.
    Ta väga igatseb oma nõbu taga…
    Lennukiga sõita talle ka meeldib – ühel päeval oli telekas film, kus näitas lennukit seest, Marta hakkas hüppama üles-alla ja kisama “Tahan lennukit, tahan Simona juurde.” Järelikult mäletas eelmise suve ja sügise reise.
    Nii et ma usun, et ta tahab… Samas saab kurb olema see tema ja vanaema lahti rebimine (eks siis hakkame vanameast jutte rääkima nii nagu praegu Simonast).
    Ja mingi kolimise stress tuleb kindlasti. Meil kõigil.

  13. Meile öeldi, et kui kohale jõuad, siis annad paberid sisse… aga kes teab… aga me otseselt ka ei tahtnud tööluba, aga sissetuleku tõendeid oli ikka vaja… aga siis öeldigi, et need on koos…. ei tea, võibolla ajas see inimene meile udu… aga jah, sellised olid meie kogemused… aga võibolla aitab tõesti ka eesti abielutunnistus… ahjaa… tegelt oli vaja pere sissetulekut, mitte otseselt tema oma… seeda äkki tookord oli sinul eestis sissetulek, mille sinna märkisite, ja seepärst polnudki muud vaja… mina soovitan igaks juhuks viimase kuue kuu, enne minekut, sissetuleku kohta võtta töökohast mingi paberi… juhuks kui seda küsitakse…. pärast vähem jama ja siis seda usast ootamist… see peab olema ametlik paber töökohast…
    Lahe tõesti, et nii kolite… Good luck, ehk siis loodan, et teil kõik hästi sellega läheb… 🙂
    ps. eestist on odavam pärast asju siia postitada, kui siit eesti! 😛 lihtsalt enda kogemus! 🙂

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar