Lasteaiakoht ja sunnismaisus

Lisa kommentaar

Kommenteeri külalisena

  1. Ma ei tea, kas Tartu linnas väike meelehea juhatajale on tõsi või linnalegend, aga ma ei kujuta küll ette, et ma sellise vahendiga oma lapse lasteaeda paneks. (Ma saan aru küll, et häda ajab härja kaevu) Mismoodi toimub edasine lasteaiaga suhtlemine ja asjatamine, kui kogu aeg on paha maitse suus, et ise oled teinud midagi, mis ei lähe kokku isikliku moraalikoodeksiga, rääkimata sellest, et sellel on ka illegaalsuse maik juures. Ei tea, ei kujuta ette. Ilmselt fantaasia piiratuse probleem + pole ka reaalselt selles olukorras olnud.

  2. Kahju oleks, et Epp, Sa ei tuleks Tartu vaimu otsima (mida siin küll ammu ei ole) ainult lasteaiakoha pärast.
    Võib-olla väärib teema Postimehes lahtikirjutamist, sest tegelikult on olukord enam kui tõsine.
    USA -ga võrreldes on Tartu lasteaiakoht tegelikult päris kallis, sissetulekud on vastavalt väiksemad. Meie pere eelarves on see suur väljaminek, kahe lapse lasteaiakohad kinni maksta, kunstiring ja võimlesmisklubi veel otsas.
    Muuseas, võimlemisklubi muidugi peabki olema oma maksta, aga ka sellel puhul on väike aga: lapse koolituskuludesse seda küll kirjutada ei tohi, mingeid tulumaksusoodustusi ei ole.
    Aga Tartu juurde selline asi kuulub.
    Tekkinud roheliste liikumine kavatsebki hakata lapsi topeltmaksustama,
    et süüdimatud lõpetaksid laste “vorpimise”. Teatavasti nende esimene postulaat on ju see, maakera on ülerahvastatud. Et meil konkreetselt võib olla teisipidi, et maakeral kohati on vett palju ja vett väga vähe, see roheliste mõttelaadi ei kuulu.
    Mis puudutab vanemapalka, siis ei ole kuidagi olnud võimalik prognoosida iibe tõusu, sest Kalev Katuse järgi ei ole see tõus olnud kuidagi vanemapalgaga seotud. Loe ja imesta, aga nii ong. Nii et parteid ja valitsust selles süüdistada ei saa, saab süüdistada vaid süüdimatuid eestlasi.
    Vaja oleks ühte uurivat ajakirjanikku juurde neid lasteaedade ärikeskusteks ümberkujundamise lugusid uurima, seda muuseas ka!
    Vanu asju uurida ei ole küll ilus, aga tegelikult on olukord puhtakujuliselt välja kujunenud KINNISVARAERAKONDADE sahkerdamiste tagajärjel.
    ja ei ole KESKERAKOND siin ainuke esieduerakond selles liinis, kõigil on taskud tühjad olnud ja vajanud kõvasti täistoppimist.

  3. ma vahel loen, milline kurtmine käib nende lasteaiakohtadega ja siis tunnen kuidas mul on vedanud. ja ma ei tea miks. ma olen ilma igasuguse altkäemaksuta saanud lapsed lasteaeda ja ka ühe kiire aiavahetuse läbi teinud. öeldakse samamoodi “ootame-vaatame”. ja ma võtan lasteaiaga ühendust täpselt siis kui mulle on öeldud, et seda teha võiks. olen viisakas ja huvitatud. juhatajate sõnul on väga palju neid, kes ei näita välja vähimatki huvi (samuti ei anta teada kui laps on ühte kohta koha saanud, et siis teise lasteaia järjekorrast/nimekirjast kustutataks).
    minu jaoks on palju olulisemaks probleemiks see, et kasvatajaid ei jagu. tehakse juurde lasteaedu, aga lisaks lastele peaks seal ju ka personal olema. tean lasteaeda, kus üks rühm jääb kohe kasvatajateta ja teises rühmas on juba pikemat aega vaid üks kasvataja.

  4. “Tekkinud roheliste liikumine kavatsebki hakata lapsi topeltmaksustama,
    et süüdimatud lõpetaksid laste “vorpimise”. Teatavasti nende esimene postulaat on ju see, maakera on ülerahvastatud. Et meil konkreetselt võib olla teisipidi, et maakeral kohati on vett palju ja vett väga vähe, see roheliste mõttelaadi ei kuulu.”

    ahah. 🙂

  5. “… Kalev Katuse järgi ei ole see tõus olnud kuidagi vanemapalgaga seotud. ”
    sotsioloogide hinnangul on see sellest et korraga sünnitasid kaks põlvkonda. 20-sed ja 30-sed. sündivuskordaja (lapsi per kodanik) ei ole oluliselt kasvanud.

  6. Ma täpsustan roheliste kohta:
    Strandbergi viimane väljaütlemine on küll see, et pärispatt laste vorpimine ei olevat.
    Kuid ma tahan KONKREETSEID hoiakuid ja seisukohavõtte, kasvõi roheliste positsioon lasteaiakoha küsimuses. Ja ärgu pugegu selle taha, et pole meie asi.
    Korralik poliitiline partei peab oma programmiga katma eranditult kõik sotsiaalküsimused.
    Sageli on mugav seda mitte teha, näiteks luua pronksmehe teisaldamise partei. Saaks palju inimesi kampa.
    Pärast selgub, et tegelikult on tegemist uue sakala lammutuskeskuse parteiga nende liidrite arvates.

  7. Sekeldaja jutt rohelistest on tõesti nõme. eriti see “teatavasti” – kust küll sellised “teadmised”. Uhh.
    Aga lasteaia kohad hakkavad lapse kasvades ikka liikuma. Meil vahetub lapsi rühmas ka aasta sees – vahetuvad elukohad jm. Arvan, et kui sa isegi talvel ei saa kohta, siis sügiseks saad ikka. Meil on 3-5aastaste rühm ja tegelikult on igal kevadel jutt, et kohti jääb tühjaks, ei tea, kas saab täis sügiseks. Siiani on küll saadud jah…
    Tegelikult on tähtis ka isiklik kontakt. Kui sa juba Eestis oled, saad käia lasteaias ja tutvuda, see aitab kindlasti. Ma pole küll iial altkäemaksu maksnud, aga kuri olin küll teemal – ma olen arvestanud ja kuidas siis ei saa (kuna tõesti oli mulle 1,5 aastat varem lubatud, et saan koha). Noorema sain kohe, kuna tundsin lasteaias juba inimesi.

  8. Olge nii kena ja kirjutage kõik ad hominemid ssekeldaja@hot.ee -le OMA NIME ALL. Eks. Vastan teile ka oma nime all, ärge muretsega.
    Ma ei ole anonüüm, see asi on lõpetatud, kuna olen näinud ja tean, mida tähendab eestlasele anonüümsus. UHH.

    Roheliste osas sooviksin suuremat pingetaluvust, ei saa teha poliitilist parteid, mida ei tohi kritiseerida.
    Epp aga võta minu kommentaarid kõik maha, ma ei talu isiklikuks minekut viimasel ajal silma otsaski.
    UHH

  9. hm. võibolla olen ma väga naiivne, aga ma ei taha seda uskuda. just ei taha. sinisilmne siis.

    linna kodukal väidab tabel, et vähemalt 2 vaba kohta peaks olema lasteaias Mõmmik. ei ole siis enam või?

    samas väidab lause just selle väite kohal, et ei võeta lasteaeda lapsi, kes ei ole tartu linna elanikud. millal teie saaksite tartu linna elanikeks? kui üldse. tegelt saab, kui sul elab ju õde tartus.

    see tuletab mulle endale küll meelde, et peaks elanikeregistrist läbi astuma. sest paberite järgi ei ole mina ka tartu linna elanik. taevas teab, millal seda jälle vaja peaks olema.

  10. To Sekeldaja: Ära võta isiklikult. Aga asi ei ole ju kritiseerimises, kritiseeritakse olemasolevaid (deklareeritud) põhimõtteid.
    Äkki sa viitad kus on rohelised deklareerinud selliseid mõtteid :

    “Tekkinud roheliste liikumine kavatsebki hakata lapsi topeltmaksustama, et süüdimatud lõpetaksid laste “vorpimise”. Teatavasti nende esimene postulaat on ju see, maakera on ülerahvastatud.”

  11. Omkust!
    Seda Sekeldaja kriitikat ma siit maha ei võtaks, aga kui sul, Sekeldaja, on lisada konkreetne viide, oleksin huvitatud.
    Mul isiklikult on rohelise erakonna üle järje pidamine hetkel üle pea kasvanud – inimene saab ikkagi ainult n arv asju teha ühes ajaühikus, eksole. Aga mu raamatu käsikiri “Roheliseks kasvamine” jõuab detsembri jooksul kirjastusse, ma praegu kõpitsen käsikirja.

    Luize – Tean küll seda http://www.tartu.ee nimekirja ja tean, et seal äsja tekkisid need kaks kohta. Aga Mõmmiku lasteaed ei vasta e-kirjadele (võibolla sellepärast, et juhataja on venelanna, ma ei tea) ja telefonis ka kätte ei saanud, proovin mõlemat varianti veel. See ei ole muidugi eluunistus, last Annelinna kõige taha otsa poolvenekeelsesse lasteaeda panna, aga kuna me nagunii korteri peame üürima, siis – äkki hakkamegi annelinlasteks, saame enda pere kontosse ka paneelregiooni kogemuse 😉
    Ja Marta ning mina oleme nüüd Tartusse sisse kirjutatud mõnda aega – tuli dokumente skännida ja saata ja õde käis nendega kohapeal asju ajamas ja kirjutas meid oma korterisse.
    Nii et ausõna, oleme teinud kõik.

  12. Ma lugesin roheliste programmi ja ei leidnud sealt ühtegi viidet demograafiale.
    Oli siiralt häid ideid ja nõudeid – õpetajate, teadlaste, päästeametnike, politsei palka peab kiiresti ja energiliselt tõstma näitena, kõrge reklaamimaks teise hea näitena,
    viinareklaami keelustus kolmanda näitena.
    Aga demograafia, see tuleb iseenesest, pärast, kui kõik on valmis, hea puhas õhk keskkond etc…
    Nagu Reform – kõik hea saab siis kohe korda, kui on olemas majandus neil. Ja kogu lugu.
    Aga selleks ajaks on Eesti tühjaks jooksnud noortest inimestest ja uusi pole ka peale kasvanud!

    Millest minu irooniline lõik siin: võtan näiteks muidu ehk vahel päris mõistlikke mõtteid esitav Arni Alandi, kes küll ERE-sse ei kuulu, aga mitmes mõttes lapsesuu:
    ja ma olen sarnast asja lugenud aastate jooksul ikka ja jälle mujalt ka, Arni pole mingi erand, ta paneb lihtsalt kõik kenasti kirja, mida mõtleb:

    http://afrodisiax.wordpress.com/2006/09/08/meie-igapaine-kunism/

    Alandi teiselt ütleb õieti: rohelus ja parempoolsus on kohati ühitamatud nagu siga ja kägu.
    Mul ei ole illusioone otsedemokraatia suhtes. RE-sse kogunenud põhimõtteliselt lastetu tiib on võimeline oma propagandamasinat kasutades igasuguse demograafilise poliiitika efektiivselt nullima, “teaduslik toetus “ on tal ju olemas. Hirm, aga põhjendatud.
    On olemas ka teoreetikuid, jälle meenub Alandi hiljuti tõlgitud lugu ühe modernarhitekti kirjutatud, nimi ei meenu, Heraclese tööst, mis ees seisab. Kõik kena kuni selle hetkeni, kui leian ennast lugemas ideed NARKOOTIKUMIDE LEGALISEERIMISEST; laste maksustamisest, jpm… Ameerikas !
    kus on ka demograafiline kriis, millele lisandub immigratsioonisurve!
    Nii et vaielge see selgeks isekeskis, saan toetada erakonda vaid siis, kui ei tunne ennast oma 2 lapsega kurjategijana Eestis.

  13. õuduslugusid oli Tallinna lasteaedadegi kohta, aga sain koha täpselt siis kuhu vaja – ja kirjas oli ainult ühes aias (okei, tglt oli aasta varem veel üks koht olemas talle, selles loobusin, ei tahtunud ikka 2,5selt aeda panna) ja üldse käisin esimest korda siis, kui oli üle aasta vana. aga sõltub linnaosast.
    ja noh, seda avaldust, et lapsi sünnitades me ülerahvastame planeeti, olen ma ennegi eelpoolnimetatutelt kuulnud. ohh. ei kommentaaaaari.

  14. Meie küsisime lasteaialt maikuus, kas võime septembris tulla. Saime augustis kirja, et tulge aga.
    Äkki kehtib sunnismaisus ainult linnades, sest maal on inimesi palju vähem.

  15. Räägivad, et praegu sündivate laste aia- ja koolikohtadega on veel suurem jama. Loogiline, lapsi sünnib aina rohkem.

    Aga lasteaia-koha tants on köömes võrreldes sellega, mis lapse kooli panemise ümber käib. Mul on pooled tuttavad end lehma lellepoja juurde elama registreerinud, et kesklinna kooli kohta saada.

    Rohelised, nendega on raske. Väga tahaks, et selline jõud eesti poliitikasse tekiks. Aga isegi kui tekiks selline neitsilik-puhaste ideaalide ja õilsate elluviijatega partei, siis kaua ta püsiks? R.P. minu arust oli selline (põhimõtted veidi teised, aga püüdlus umbes sama ja samuti õilis – vot nüüd me alles näitame teile, vennad, kuidas vabariiki ehitatakse!) – ja mis tast sai? Korraks nagu muutis midagi, nüüd on samasugused päevapoliitikud kõik. Soss.

    On ka selge, et praegu loodud ER ei saa sellisena niikuinii püsida. Mul ei ole lihtsalt usku selle juhatusse. Strandberg on sama libe populist nagu Savisaar ja ülejäänutest ei ole poliitikuid. Ja kui nad poliitikuteks saavadki, siis ei tule sellest head nahka. A hea, et nad vähemalt proovivad; ja mingu neil hästi, kui vähegi võimalik.

  16. Ma hetkel arvan, et m i n g i s u g u s e lasteaia koha leidmine on reaalsem probleem kui lapse “õigesse kooli” saamine.
    Arvan, et kui elaksin maal, siis paneks lapse ka maakooli, sest sellel on oma plussid, mida ma isiklikult kogenud olen. Mul on ka mulje, et õpetajate palk on maainimeste keskmise palgaga võrreldes täitsa konkurentsivõimeline ja kohad on täidetud täitsa korralike inimestega (mu oma sugulasi on maal ja väikelinnades õpetajaks ja nad ei kurda palga üle, võõreldes naabritega).
    Pigem on probleem, kuidas tavalistesse linnakoolidesse häid õpetajaid palgata, sest linnas on sama haridustaustaga inimestel suurem valik kusagile mujale kõrgema palga peale minna. Ja seeläbi õpetajate kvaliteet linna tavakoolides pole sugugi hea. (Ma pole kursis, mismoodi motiveerivad eliitkoolid omale noori andekaid õpetajaid tööle? Kas tõesti ainult kooli hea nimega?)

    Aga ei me ette tea… Võibolla registreeriks ikkagi lapse lehma lellepoja juurde ja sokutaks linna nö eliitkooli.

    Muide, “sissekirjutus” võib olla sovjetlik sõna, aga samasugune elukohajärgne koolide jaotus on ka USAs. Iga tänav kuulub teatud riigikooli-regiooni. Ja on head ning halvad koolid. Siisamas meie kandis on korterite hinnad kõrvaltänavates erinevad, sest üks tänav kuulub “heale koolile” ja teine “halvale koolile”.

  17. kaur:
    6. Detsember 2006, kell 01:23.

    “Aga isegi kui tekiks selline neitsilik-puhaste ideaalide ja õilsate elluviijatega partei, siis kaua ta püsiks? R.P. minu arust oli selline (põhimõtted veidi teised, aga püüdlus umbes sama ja samuti õilis – vot nüüd me alles näitame teile, vennad, kuidas vabariiki ehitatakse!) – ja mis tast sai? Korraks nagu muutis midagi, nüüd on samasugused päevapoliitikud kõik. Soss. ”

    No RP polnud küll mingi neitsilik ja õilis jõud. Retoorika oli neil küll selline aga tundsin paari inimest nende tuumikust — tüüpilised ja juba päris staazhikad poliitilised küünikud, ei midagi erilist. Nad küll meelitasid sinisilmseid kuulsusi endaga ühinema aga see oli vaid kamuflaazh. Juhan Parts oli küll ülinaiivne tegelane, hämmastavalt, arvestades kui kaugele ta oli oma karjääriga jõudnud. Ma kahtlustasin isegi, et tal on mingi arenguhäire.

  18. Mina olen Tallinnas mitmeid kordi lasteaedu vahetanud. Viimane kord toimus samuti väga lihtsalt: läksin mais lasteaia juhataja jutule ja rääkisin talle oma loo ära. Loomulikult oli tema vastus pikkadest järjekordadest ja kõigest muust. Kuid paar korda käisin veel ta jutul ning augustis saingi lapse Kalamaja lasteaeda.
    Nüüd loen siin mingitest altkäemaksudest ja mõtlen oioioi, mul polnud õrna aimugi et asjad ka nii võivad käia.

    Minu hinnangul aitab enim isiklik suhtlemine ja oma huvitatuse üles näitamine.
    Muidugi on isiklikku kohtumist kauge maa tagant keeruline teha 🙂

Arhiiv

Viimased kommentaarid

Sliding Sidebar