Matemaatika!!!

Ühes keskkonnaraamatus oli antud kentsakas fakt. “Kui sa räägid edasi viiele inimesele, mida sa siit raamatust teada said, ja kui nemad kõik räägivad omakorda edasi viiele inimesele ja nemad omakorda viiele ja nii edasi, siis läheb ainult 14 päeva, kui kogu inimkond seda teab.”
On see tõesti tõsi?
See peaks siis olema nii, et 5 astmes 14 teeb 6 miljardit, aga kas teeb? Ma ei oska seda tehet isegi oma taskuarvutisse sisestada..

Kategooria: tehno ;).

11 mõtet “Matemaatika!!!

 1. Kaur

  5 astmel 14 on tõesti ligikaudu 6,1 miljardit, aga see väide kehtib muidugi eeldusel, et kellelegi ei räägita asja 2 korda.

 2. l2tist

  no kuidas nüüd võtta, 14. päeval räägivad 1.2 miljardit inimest 6.1 miljardile inimesele. Kokku on siis 14 päevaga räägitud 1 x ((5 astmel 15) – 1))/(5 – 1) ehk siis ligikaudu 7.6 miljardile inimesele.

 3. kaja

  suhtekorralduses on leif aberg, yks helsinki pr professor teinud uurimuse ja saanud tulemuse, et inimene edastab negatiivset infot 20kordselt. ehk siis, kui yhel inimesel on yhe teenindajaga yks kord negatiivne kogemus, siis see räägib seda edasi vähemalt kahekymnele inimesele ja need omakorda igayks kahekymnele jne.

 4. kukupai

  Tegelikult matemaatiliselt tekib siin geomeetriliselt kasvav jada, mille iga järgmine liige on eelmisest 5x suurem, ehk siis 5 astmes 0 + 5 astmes 1 + … + 5 astmes 13 ja see summa on küll ligikaudu 6 miljardit (ja isegi rohkem)

 5. rt

  ei saa ju tegelikult arvutada, mitu päeva kulub. oleneb, kas sa lähed kohe naabrimutile edasi rääkima või ootad homseni 🙂

 6. Popop

  päris massiivne telefonimäng.
  neljateistkümnendal päeval jõuab sõnum esimesteni tagasi ja sellisel kujul, et need isegi aru ei saa, et tegu sama sõnumiga on.

 7. unekott

  täpselt, popup, ärgem unustagem info väändumist edasirääkimisel;) ise olin keskkooli ajal juures, kui info õpetaja viiest minutist hilinemisest sai paari edasirääkimisega ärajääv tund. info distants oli 10m koridor ja vahendajaks kolm maragratti.

 8. Tatsutahime

  Rääkimata sellest, et meie suhtlusringkond on piiratud ja ei ole mingit meetodit välistamaks, et me räägime inimestele, kes on seda juttu juba kuulnud ning sellest, et paljud kogukonnad on isoleeritud.

 9. Eppppp

  Ega see seal raamatus ka polnud “elus kasutatava” skeemina antud.
  Aga selline… mõtlema panev… on see küll.

 10. Inga

  Komistasin just raamatu otsa ja ennäe imet – lihtsas ja arusaadavas keeles ära seletatud mida igaüks meist saaks teha keskonnasäästlikkuse kasuks.
  Raamatu autorid on ka veebilehe moodustanud: http://www.betruegreen.com/Home.aspx?element=1&category=1
  Tegelikult on raamatu lõpus väga põhjalik allikate (veebilehtede) loetelu, millest Sul kindlasti kasu võiks olla.
  Kui oled huvitet,siis saaksin siit Sulle raamatu tellida… anna märku!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata.